HTML

Kapcsolat

borka1113@freemail.hu

Friss topikok

Kövess a Facebook-on!

2015.03.31. 11:05 Berkenye13

Kellemetlen szomszédaink és a megoldás

Mai írásomban egy kellemetlen és sokszor aggasztó témáról szeretnék írni, amiről sokszor nem szeretünk beszélni, ahogy hallani sem, ám nem dughatjuk homokba a fejünket, igenis beszélni kell róla, ez pedig a velünk élő rovarok.

A családi, kertes házban élők általában kisebb arányban találkoznak a csótányokkal, poloskákkal, őket inkább a kint lévő „szomszédok” mint a darazsak háborgatják sűrűbben. Persze nem azt mondom, hogy a családi házban nem fordulhat elő csótány, sőt! Csak egy emeletes vagy panellakásban jobban ki vagyunk téve a szomszédoknak, ahonnan könnyen átvándorolhatnak hozzánk a nemkívánatos lakótársak, és emiatt az ellenük való védekezés is nehezebb. De nézzük szép sorjában:

Az egyik leggyakoribb és –valljuk be – leggusztustalanabb lakótársunk lehet a csótány, amely már a látványával is undort vált ki sokakból. Sokféle fajuk ismert és a sarkvidékek kivételével bárhol előfordulhatnak, hiszen jól alkalmazkodtak az emberhez és a környezethez. Leggyakrabban a német csótánnyal és a konyhai svábbogárral akadhatunk össze. Méretük 1 és 6 cm között változik, és nappal nem gyakran mozognak, inkább éjjeli aktivitás jellemző rájuk. Szaglásuk igen fejlett, ami segít nekik a táplálék felkutatásában. Nappali búvóhelyük a falrepedések, kisebb nyílások. Sajnos van egy tévhit a csótányokkal kapcsolatban, mégpedig, hogy csak az elhanyagolt lakásokban fordulnak elő. E tévhit szerint alapos takarítással kivédhetjük a csótányok jelenlétét, ám ez nem igaz. Csótány ott is előfordulhat, ahol patika-szintű tisztaság uralkodik, hiszen behurcolhatjuk őt a lakásunkba táskával, de a saját lábukon is betévedhetnek például a hideg vagy a meleg miatt. Ha felfedeztük a jelenlétüket, ne késlekedjünk szakemberhez folyamodni, hiszen ahol egy van, ott több is van, és mivel gyorsan szaporodik, fel kell venni ellene a harcot.

A csótánynál talán még kellemetlenebb lakótárs, sőt hálótárs lehet az ágyi poloska, melynek az elszaporodásáról még a hírekben is hallhattunk a közelmúltban. Mivel az ágyi poloska kellemetlen tüneteket, csípéseket okoz az emberen éjszaka, ezért a poloskairtást is mihamarabb meg kell rendelnünk, ha felmerül a gyanú. Az ágyi poloska egy kisméretű, 4-8 mm hosszúságú rovar, tehát nem túl nagy, ám az általa okozott csípések annál kellemetlenebbek, mivel igen viszketnek. Szintén egy nappal rejtőzködő, éjszaka aktív rovarról van szó, amely nappal az ágyhoz közeli falrepedésekben húzza meg magát, és éjjel lendül támadásba. Emberi vérrel táplálkozik, ám nem mindig találja meg elsőre a vérereket, ezért többször is beleszúrja szájszervét a bőrbe, emiatt egymás mellett sok viszkető, piros csípésnyom lesz látható. Ha a matracot közelebbről megvizsgáljuk, minden bizonnyal laikusként is észrevesszük a nyomait vagy felfedezünk egyet-kettőt belőlük. A poloskák szintén bejöhetnek a lakásba a saját lábukon, valószínűbb azonban, hogy mi hozzuk be őket valamivel, például hazahozzuk őket egy-egy táskában, de előfordulhat, hogy egy új bútorral is hozzánk kerül és megtelepszik. Szaporodása szintén rendkívül gyors, és tartós irtás szükséges ahhoz, hogy végleg megszabaduljunk tőlük!

Szólj hozzá!

Címkék: poloska csótány poloskairtás


A bejegyzés trackback címe:

https://otthonteedes.blog.hu/api/trackback/id/tr787322660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása