Hagyományos vagy modern? Egészséges, vagy édes? Nem könnyű dolog a karácsony menü összeállítása, most ehhez nyújtunk segítséget.
Döntsünk!
Az első feladat, annak eldöntése, hogy milyen típusú menüsort szeretnénk karácsonyra összeállítani. Követhetjük a magyar, vagy éppen a családi hagyományokat, de választhatjuk az angolszász menüsort, vagy éppen a reformkonyhát is. A döntést viszont minél hamarabb meg kell hoznunk, hiszen erre épül majd a teljes karácsonyi sütés-főzés.
Mire figyeljünk oda?
- Mit szeret a család? Ez a legfontosabb, hiszen hiába villantjuk meg gasztronómiai tudásunk legjavát, ha a család egyszerűen csak egy jó töltött káposztára vágyik.
- Várunk-e vendégeket? Ha igen akkor tekintettel kell lenni arra, hogy van-e allergiás a meghívottak között, vagy van-e olyan étel, amit senki nem kedvel?
- És talán a legfontosabb az elkészítés időtartama. Próbáljuk meg az elején felmérni, hogy a karácsony menüsor előállítása, és a hozzávalók beszerzése vajon mekkora feladat és mennyi időbe kerül? Ne vállaljuk túl magunkat, hiszen az a családi ünnepet teheti tönkre
- És a legvégére a gasztronómiai tudásunkat is vegyük számításba. Ne most kezdjünk el kísérletezni, és ne vállaljunk olyat, ami meghaladja már bejáratott képességeinket. Nincs rosszabb egy csődbe fulladó karácsonyi vacsoránál.
És akkor a receptek
Nyilván sokféle karácsonyi menüsor elkészíthető, én itt egy hagyományos és egyszerű menüt építettem fel, ami kezdők számára is vállalható.
Hal, hal, hal
A hal a karácsonyi menüsor elengedhetetlen része. Egyrészt szimbolikus jelentőségű, erősen kötődik az ünnep vallási jellegéhez, másrészt mivel a magyar ember ritkán eszik halat, így valóban különlegesség lehet karácsonykor.
Rengetegféle halétel között válogathatunk ma már, hála az online recepttáraknak. A karácsonyi menüsorban lehet halászlé, rántott hal, de akár halas tésztasaláta is csak hogy a hagyományos ételeket említsük.
Az alábbi recept a hagyományos halászlevet bolondítja meg egy kis tárkonnyal, így adva neki egyedi ízvilágot.
Tárkonyos halleves
Az apró kockára vágott vöröshagymát némi zsiradékon megpároljuk, majd hozzáadjuk a megpucolt, felkockázott burgonyát, és ezt is megdinszteljük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, néhányszor átforgatjuk (vigyázzunk, hogy ne égjen meg, mert akkor megkeseredik), majd lehúzzuk a tűzről.
Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a tárkonnyal, hozzáadjuk a babérlevelet, az aprított petrezselyemzöldet, felöntjük a fehérborral, visszatesszük a tűzhelyre, és forrástól számított 15-20 percet főzzük.
A halat megmossuk, apró kockára vágjuk, és ha a burgonya puhára főtt, ezt is a leveshez adjuk. További 15 percet főzzük.
Ha a hal is megpuhult, a tejfölt elkeverjük néhány merőkanál forró leveslével, a citrom levével, a leveshez öntjük, és összeforraljuk.
Citromkarikával, frissen aprított petrezselyemzölddel megszórva forrón tálaljuk.
A pikáns tárkonyos halleves forrása a Receptneked oldal.
Szabolcsi töltött káposzta
Ismét egy tradícionális étel, valóban magyaros, szabolcsi ízvilággal!
A darált húst és a rizset egy tálba tesszük. A hagymákat megtisztítjuk, az olajon üvegesre pirítjuk, és a húsra öntjük. Beleszórjuk a sót, a borsot, az őrölt és a darált pirospaprikát.
Alaposan összekeverjük.
A tenyerünkbe fektetünk egy káposzta levelet, ráteszünk egy adag tölteléket, majd az egyik oldaláról tölcsérszerűen feltekerjük a káposztát és a szélesebb végét az ujjunkkal betömjük. A levágott káposztalevél ér darabokat az edény aljára tesszük és sorban ráfektetjük a megtöltött káposztákat.
Tetejére öntjük a paradicsomlevet, vagy rávágjuk a paradicsomot, felöntjük annyi vízzel, hogy épp ne lepje el teljesen. Fedő alatt nagy lángon felfőzzük, majd mérsékelt lángon addig főzzük, amíg a rizs meg nem puhul.
Friss kenyérrel, esetleg tejföllel kínáljuk.
A teljes szabolcsi töltött káposzta receptet itt olvashatod.
És végül zárásként egy kis édesség. Habár sütemények terén elég széles a kínálat, az egyik leggyakrabban sütött karácsonyi édességünk a zserbó. Ez az a sütemény, amit még a fiatalabb háziasszonyok is megtanulhattak szüleiktől, így ezt választjuk ki, mint a karácsonyi menüsorunk záró elemét.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.