HTML

Kapcsolat

borka1113@freemail.hu

Friss topikok

Kövess a Facebook-on!

2018.06.26. 11:53 Berkenye13

Igazodjunk el a vagyonbiztosítások világában!

A legtöbbünk rendelkezik valamilyen vagyonbiztosítással, ám sokan nem ismerjük a vagyonbiztosítások teljes körét, például hogy mi mindenre lehet még vagyonbiztosításokat kötni. Ezt a témát járjuk most körül egy picit!

Nem csak lakásbiztosítás létezik!

Azzal, hogy az autónkra kötelező felelősségbiztosítást kell kötnünk, minden autótulajdonos tisztában van, mint ahogy azzal is, hogy ez a biztosításfajta az autónk által okozott károkért hivatott felelősséget vállalni. Ha a mi autónkban következett be a kár, akkor azt vagy kifizetjük saját magunk, vagy Casco-biztosítást kötünk, mely fedezi a saját autónkban esett károkat. Az autóval kapcsolatos biztosítások nem a tipikus vagyonbiztosítások, én most mégis ide sorolom, hiszen sok esetben az autó is vagyontárgynak minősül, főleg, ha nagy értékűről beszélünk…

A legtipikusabb vagyonbiztosítási forma, amit a legtöbben ismerünk, a lakásbiztosítás, amit a legtöbb ingatlantulajdonos meg is köt, hiszen a legtöbbünknek a legnagyobb értékű vagyontárgy az ingatlana. A lakásbiztosítások esetében is többféle díjcsomag közül választhatunk, érdemes alaposan megnézni, hogy melyik mire nyújt fedezetet. Jó, ha a természeti csapások mellett (villám, árvíz, özönvízszerű esőzés, stb.) tűzkárra, ismeretlen eredetű üreg keletkezésére és még sok másra is fizet a biztosító kártérítést. Mint minden biztosításnál, itt is igaz, hogy minél magasabb összegű biztosítási konstrukciót választunk, annál több mindenre kiterjed a biztosítás fedezete. A lakásbiztosításokon belül lehetőségünk van a lakásban lévő értékeinket, ingóságainkat is biztosítani, ezt érdemes alaposan meggondolni. Ha rendelkezünk értékes ékszerekkel, elektronikai berendezésekkel (TV, számítógép, stb.), értékes festményekkel vagy bútorokkal, akkor megéri ezt a kiegészítő biztosítást is megkötni, ám ha ilyenek nincsenek a birtokunkban, akkor én feleslegesnek érzem. Persze ezt mindenkinek saját magának kell mérlegelnie, összevetheti a biztosítás éves költségeit azzal az összeggel, amivel az értékeit pótolni tudná, ha megsemmisülnének, stb.

A lakásbiztosításokhoz szervesen kapcsolható az ún. nyaralóbiztosítás és társasház biztosítás. Előbbinél a nyaralónkat tudjuk biztosítani, szintén többféle díjcsomag létezik. A társasház biztosítás a társasházban élők tulajdonát védi, azokat a helyeket is, amelyek nem lakottak (pl. pince, padlás) és kiterjed az egyes lakásokra is, sőt itt is kérhető ingóbiztosítás is!

A vagyonbiztosítások egy része azonban túlmutat ma már a lakásbiztosításokon, amelynek főleg az az oka, hogy ma már olyan tárgyaink is lehetnek, amelyek igen értékesek, pótlásuk sokba kerül, ezért érdemes rájuk biztosítást kötni. Ilyen például a laptop biztosítás, amely mindenféle elektronikai eszközünket hivatott biztosítani. Köthető például ez a fajta biztosítás digitális fényképezőgépre, laptopra, számítógépre, kamerára, tabletre, okostelefonra, stb. Itt is érdemes alaposan elolvasnunk, hogy mi mindenre terjed ki a kártérítés, mert nem fizet a biztosító akkor, ha például elveszítettük az adott eszközt.

Jó, ha tudjuk, hogy ha a mezőgazdaságban vagyunk érdekeltek, akkor létezik külön biztosítás a szervezet létesítményeire, gépeire, de akár készleteire, áruira is (csakúgy, mint a bolti készletekre), hasonlóan a vállalkozói vagyonbiztosításokhoz.

Szólj hozzá!

Címkék: vagyonbiztosítások


A bejegyzés trackback címe:

https://otthonteedes.blog.hu/api/trackback/id/tr3514074657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása