HTML

Kapcsolat

borka1113@freemail.hu

Friss topikok

Kövess a Facebook-on!

2015.07.17. 15:12 Berkenye13

Biciklitúrák az Alföldön

Ha azt a szót halljuk: kerékpártúra, akkor minden bizonnyal egy hegyi vagy dombos vidékre gondolunk, mint ahogy a kerékpárosok többsége is ezeket a vidékeket részesíti előnyben, ha biciklizni szeretne egy jót. Pedig az Alföld is remek kerékpáros túrákat kínál, ezekből mutatok be most néhányat, kedvcsinálónak!

Az Alföld nagy előnye, hogy nincs különösebben nagy emelkedő, így a legtöbb túra a könnyű vagy közepes kategóriába sorolható, éppen ezért ajánlható azoknak, akik kezdők vagy fokozatosan szeretnék magukat edzeni a nehezebb túrákhoz. A síkvidék okán bármilyen kerékpárral nekiindulhatunk még a hosszabb túráknak is, kitűnő szolgálatot tesznek például a Schwinn Csepel kerékpárok, legyenek azok trekking vagy országúti kerékpárok. Előbbiek alkalmasak a túrázásra, kényelmesek akár több napon át is, az országúti kerékpárok pedig kifejezetten az aszfalton való gyors haladásra lettek kiképezve.

Az Alföldön egyetlen kihívást a szembefújó szél jelenthet, amellyel bármikor találkozhatunk, és a nagy meleg, ugyanis nagyon sok olyan útszakasz van, ahol nincsenek útszéli fák, és emiatt árnyék sincs.

1. Az Alföldi Kék-túra útvonala:

A 848 km hosszú Kék-túra útvonalat az Alföldön közkívánatra jelölték ki a természetjárók az 1990-es évek elején, végleges kialakítása is csak a 2000-es évek elején fejeződött be. Ennek a túraútvonalnak az egyes szakaszait az Európai Gyalogtúra Szövetség hozzátette az Európai Hosszútávú Vándorutak hálózatához is. Az Alföldi Kék-túra Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből, Sátoraljaújhelyről indul, és Tolna megyében, Szekszárdon fejeződik be, összesen 848 km hosszúságú.

2. Tisza-tó kerülő kerékpártúra

Ma nagyon divatossá váltak a tókerülő kerékpáros túrák, valamely tó körül, az Alföld ebben is kínál lehetőséget, hiszen a Tisza-tó körüli utak is alkalmasak a tókerülésre. Ha csak közvetlenül a tavat szeretnénk körbetekerni, akkor az csupán kb. 68 kilométer, mely megtehető 3-4 óra alatt. Az út jó minőségű, aszfaltozott, és nagy előnye, hogy kicsi az autós forgalom. A Tisza-tó bármelyik településéről elindulhatunk, majd a tavat megkerülve ugyanide térünk vissza. Van lehetőség kerékpárbérlésre is gyakorlatilag majdnem minden településen, de a legbiztonságosabb, hogyha a saját kerékpárunkat választjuk. A túra végig nyugodt útvonalon halad, ahol mindvégig gyönyörködhetünk a tóban, növény- és állatvilágában.

3. Tisza-tó – Tiszadob kerékpártúra

Ha egy hosszabb és több napos túrát szeretnénk megtenni a Tisza-tó érintésével, akkor érdemes ezt a túraútvonalat választani, mely 180 km hosszú, Tiszafüredről indul, majd Poroszló, Sarud, Tiszanána, Kisköre, Abádszalók és Tiszadob településeket érinti. A túra akár egy nap alatt is teljesíthető, de akár több naposra is széthúzhatjuk, attól függően, hogy mennyire szeretnénk megismerni a Tisza-tavat és kikapcsolódni a partjainál.

4.  Kerékpártúra Debrecen környékén

Debrecen környékén is remek lehetőségek vannak kerékpáros túrák megtételére, akár a Hortobágy, akár más irányokba vesszük utunkat. Debrecen környékén igen változatos a táj, tavakkal, tanyákkal tarkított. Egyik lehetséges útvonal Debrecenből a Hajdúböszörmény mellett található Zeleméri templomromhoz vezet, ami ugyan csak 15 kilométer hosszúságú, de a látnivalók miatt érdemes akár egy munkanap végén is megtenni. Józsáig kerékpárúton haladhatunk, majd a főúton kell tovább kerekeznünk. A túra végén egy rövid szakasz földúton vezet, de igazán megéri ezt a kis nehézséget.

Szólj hozzá!

Címkék: Alföld Kerékpártúra


A bejegyzés trackback címe:

https://otthonteedes.blog.hu/api/trackback/id/tr337635470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása