HTML

Kapcsolat

borka1113@freemail.hu

Friss topikok

Kövess a Facebook-on!

2015.02.12. 10:54 Berkenye13

Lakásfelújítás - saját kezűleg

Ha lakásunk felújításán vagy átalakításán gondolkozunk, először is azt kell eldöntenünk, hogy saját magunk fogjuk-e elvégezni vagy az egészet szakemberekre bízzuk. Ma már a generálkivitelezők minden gondot levesznek a vállunkról, és nekünk csak azt kell megterveznünk, mit fogunk csinálni a felújítás ideje alatt. Ha saját kezűleg újítjuk fel a lakást, akkor kicsit bonyolultabb a helyzet.

A tervezés fontossága

A lakásfelújításnak is – mint minden másnak – az alapja a megfelelő tervezés. Ezt egy nyárra tervezett felújítás esetében már télen elkezdhetjük, hiszen ahhoz, hogy mindent átgondoljunk, időre van szükség. És menet közben az is előfordulhat, hogy változnak fejünkben az átalakítandó terek képei, ekkor akár még gyökeresen is változtathatunk az eredeti elképzeléseken. Ha az átalakítás képei már rendelkezésre állnak, akkor ideje megtervezni a ránk váró munkákat. Ez az a pont, ahol döntenünk kell: szakemberre bízzuk a feladatok dandárját vagy saját magunk vágunk bele. Akinek van gyakorlata a lakásfelújításban és nem igényel nagyobb szaktudást az elvégzendő feladat, az sokat spórolhat, ha saját maga végzi el a festést vagy a tapétázást, míg ha komplexebb az átalakítás, és érint vízvezetékeket, áramszerelést, vagy falakat kell bontani és áthelyezni, akkor jobb, ha mindezt szakemberekre bízzuk. Egy jó generálkivitelező mindent levesz a vállunkról, nekünk csak azt kell megterveznünk, hol alszunk az átalakítás ideje alatt.

Felújítás saját kivitelben

Ha úgy döntünk, hogy mi magunk végezzük el a felújítást, akkor meg kell terveznünk, hogy milyen anyagokra lesz szükségünk, és azokból mennyit kell majd vásárolnunk. Ha terveztük például a beltéri ajtók cseréjét vagy nyílászáró cserét, akkor azokat már ilyenkor legyártathatjuk, hogy jó előre meglegyen minden, és ne a felújításkor kelljen heteket várnunk az ajtókra, miközben a többi munkával sem tudunk előrelépni. Lakásunk felújításakor egyébként érdemes elgondolkozni a beltéri ajtók cseréjén, hiszen nagyon sokat dobhatnak a lakásunk összképén, ha modern, új ajtókkal ruházzuk fel azt.

Ha az anyagokat összeírtuk, és megrendeltük a lecserélendő ajtók, ablakok helyére az újakat, akkor sem dőlhetünk még hátra: egy lakásfelújítás során mindig vannak olyan feladatok, amelyeket nem tudunk egyedül elvégezni, bármennyire is értünk hozzá. Ilyenkor jól jön egy-egy segítség. Gondoljuk át, hogy melyik rokonunkat, ismerősünket tudnánk egy ilyen feladatra „becserkészni”, beszéljük meg vele időben, hogy mikorra tervezzük a munkálatokat, hogy ő is jó előre megtervezhesse a nyári szabadságát. Sok helyen a szabadságolási tervet már január-február hónapban le kell adni a munkáltatónak.

Ezt követően gondoskodnunk kell a keletkező építési törmelék sorsáról is, amire általában nem szoktunk előre gondolni, csak amikor elkezdjük kihordani a bontási törmeléket… Mivel a legtöbb helyen az építési törmelék elszállítása igen drága, ezért jó, ha ennek költségeivel is kalkulálunk előre, nehogy a végén kifussunk a költségkeretből. A költségek megtervezésére is jó, ha szánunk egy-két órát, hiszen ez is fontos lehet: mire jut, mire nem, mi az, amit később is ráérünk beszerezni. Általánosságban igaz az az ismerősök és saját magunk által is tapasztalt mondás, hogy a tervezett felújításra szánt időt meg kell háromszorozni, a költségeket pedig megduplázni, az lesz a tényleges lakásfelújítási időtartam és költség.

Szólj hozzá!

Címkék: lakásfelújítás beltéri ajtók cseréje


A bejegyzés trackback címe:

https://otthonteedes.blog.hu/api/trackback/id/tr537163947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása