HTML

Kapcsolat

borka1113@freemail.hu

Friss topikok

Kövess a Facebook-on!

2015.05.05. 10:56 Berkenye13

Néhány szóban a gyermekbántalmazásról családon belül

Sajnos nem lehet elégszer hangsúlyozni és felhívni rá a figyelmet, hogy mai modern és civilizáltnak tartott társadalmunkban még mindig óriási probléma a családon belüli erőszak és a gyermekbántalmazás.

A gyerekek, akik a legfőbb elszenvedői a bántalmazásoknak a legtöbb esetben nem tudják, hogy ez nem normális, és segítséget is kérhetnének. Mivel egyesek közülük folyamatos bántalmazásoknak vannak kitéve, ezért ezt tartják a megszokottnak, és nem is tudják azt, hogy más családoknál esetleg ez nem így van. Éppen ezért nagy a felelőssége a másik szülőnek, a közeli rokonnak, a pedagógusoknak vagy szomszédoknak, hogyha ilyet tapasztalnak, vagy erre utaló jelet látnak, még jobb esetben, ha a gyermek hozzájuk fordul segítségért, akkor haladéktalanul segítsenek nekik.

A gyermek egy családon belül a legkiszolgáltatottabb lény, és a legtöbb esetben nem meri vagy nem tudja jelezni, hogy őt bántalmazzák. A gyermekek bántalmazása mind a fizikai bántalmazást, testi sértést magában foglalja, mind pedig a rossz bánásmódot (akár érzelmileg, akár fizikailag), az elhanyagolást is. A bántalmazás is többféle lehet: fizikai, érzelmi (a gyermek megalázása, kiabálás, érzelmi zsarolás, stb) vagy szexuális, éppúgy, mint az elhanyagolás, mely szintén lehet fizikai, érzelmi vagy oktatási-nevelési.

A fentiek mind kiskorúak ellen elkövetett bűncselekménynek minősülnek, és mint ilyenek, büntetendők.

A bántalmazás kimenetele eléggé változatos lehet, hiszen előfordulnak közöttük halálos kimenetelű, súlyos testi sérülést vagy maradandó károsodást, esetleg könnyebb sérülést eredményező bántalmazások.

Már fenyíteni sem szabad?

A fizikai bántalmazások közé tartozik a testi fenyítés is, amelyről megoszlanak az emberek véleményei. Mára a testi fenyítés már 23 országban tiltott, ám Magyarországon még ma is egy elfogadott fenyítési módszernek tekinthető és a mindennapokban is gyakran alkalmazzák annak ellenére, hogy 2005-től már Magyarországon is törvény tiltja a gyermekekkel szembeni erőszak minden formáját.

Ki segíthet?

A 18 év alatti gyermekeket különleges védelem illeti meg az ENSZ szakügyi szerve szerint. Ha bármilyen bántalmazás vagy erőszak éri a gyermekeket, akkor helyi szinten a Gyermekjóléti Szolgálatokhoz fordulhatunk segítségért, és ugyancsak segítséget nyújthatnak a Nevelési Tanácsadó szolgálatok is. Kérdéseinkkel, illetve konkrét esetről tudomást szerezve fordulhatunk a rendőrséghez, a házi gyermekorvoshoz is, akik szintén tudnak segíteni vagy a megfelelő szervezetekhez irányítani.

Léteznek ingyenesen hívható segélyvonalak, például az ESZTER Alapítvány vonala, amely a szexuálisan bántalmazottaknak tud hasznos segítséggel szolgálni.

Szólj hozzá!

Címkék: családon belüli erőszak testi sértés gyermekbántalmazás


A bejegyzés trackback címe:

https://otthonteedes.blog.hu/api/trackback/id/tr97431558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása