HTML

Kapcsolat

borka1113@freemail.hu

Friss topikok

Kövess a Facebook-on!

2015.12.11. 09:39 Berkenye13

Mi legyen a karácsonyi menü? Receptekkel!

Hagyományos vagy modern? Egészséges, vagy édes? Nem könnyű dolog a karácsony menü összeállítása, most ehhez nyújtunk segítséget.

Döntsünk!

Az első feladat, annak eldöntése, hogy milyen típusú menüsort szeretnénk karácsonyra összeállítani. Követhetjük a magyar, vagy éppen a családi hagyományokat, de választhatjuk az angolszász menüsort, vagy éppen a reformkonyhát is. A döntést viszont minél hamarabb meg kell hoznunk, hiszen erre épül majd a teljes karácsonyi sütés-főzés.

Mire figyeljünk oda?

  • Mit szeret a család? Ez a legfontosabb, hiszen hiába villantjuk meg gasztronómiai tudásunk legjavát, ha a család egyszerűen csak egy jó töltött káposztára vágyik.
  • Várunk-e vendégeket? Ha igen akkor tekintettel kell lenni arra, hogy van-e allergiás a meghívottak között, vagy van-e olyan étel, amit senki nem kedvel?
  • És talán a legfontosabb az elkészítés időtartama. Próbáljuk meg az elején felmérni, hogy a karácsony menüsor előállítása, és a hozzávalók beszerzése vajon mekkora feladat és mennyi időbe kerül? Ne vállaljuk túl magunkat, hiszen az a családi ünnepet teheti tönkre
  • És a legvégére a gasztronómiai tudásunkat is vegyük számításba. Ne most kezdjünk el kísérletezni, és ne vállaljunk olyat, ami meghaladja már bejáratott képességeinket. Nincs rosszabb egy csődbe fulladó karácsonyi vacsoránál.

És akkor a receptek

Nyilván sokféle karácsonyi menüsor elkészíthető, én itt egy hagyományos és egyszerű menüt építettem fel, ami kezdők számára is vállalható.

Hal, hal, hal

A hal a karácsonyi menüsor elengedhetetlen része. Egyrészt szimbolikus jelentőségű, erősen kötődik az ünnep vallási jellegéhez, másrészt mivel a magyar ember ritkán eszik halat, így valóban különlegesség lehet karácsonykor.

Rengetegféle halétel között válogathatunk ma már, hála az online recepttáraknak. A karácsonyi menüsorban lehet halászlé, rántott hal, de akár halas tésztasaláta is csak hogy a hagyományos ételeket említsük.

Az alábbi recept a hagyományos halászlevet bolondítja meg egy kis tárkonnyal, így adva neki egyedi ízvilágot.

Tárkonyos halleves

Az apró kockára vágott vöröshagymát némi zsiradékon megpároljuk, majd hozzáadjuk a megpucolt, felkockázott burgonyát, és ezt is megdinszteljük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, néhányszor átforgatjuk (vigyázzunk, hogy ne égjen meg, mert akkor megkeseredik), majd lehúzzuk a tűzről.

Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a tárkonnyal, hozzáadjuk a babérlevelet, az aprított petrezselyemzöldet, felöntjük a fehérborral, visszatesszük a tűzhelyre, és forrástól számított 15-20 percet főzzük.

A halat megmossuk, apró kockára vágjuk, és ha a burgonya puhára főtt, ezt is a leveshez adjuk. További 15 percet főzzük.

Ha a hal is megpuhult, a tejfölt elkeverjük néhány merőkanál forró leveslével, a citrom levével, a leveshez öntjük, és összeforraljuk.

Citromkarikával, frissen aprított petrezselyemzölddel megszórva forrón tálaljuk.

A pikáns tárkonyos halleves forrása a Receptneked oldal.

Szabolcsi töltött káposzta

Ismét egy tradícionális étel, valóban magyaros, szabolcsi ízvilággal!

A darált húst és a rizset egy tálba tesszük. A hagymákat megtisztítjuk, az olajon üvegesre pirítjuk, és a húsra öntjük. Beleszórjuk a sót, a borsot, az őrölt és a darált pirospaprikát.

Alaposan összekeverjük.

A tenyerünkbe fektetünk egy káposzta levelet, ráteszünk egy adag tölteléket, majd az egyik oldaláról tölcsérszerűen feltekerjük a káposztát és a szélesebb végét az ujjunkkal betömjük. A levágott káposztalevél ér darabokat az edény aljára tesszük és sorban ráfektetjük a megtöltött káposztákat.

Tetejére öntjük a paradicsomlevet, vagy rávágjuk a paradicsomot, felöntjük annyi vízzel, hogy épp ne lepje el teljesen. Fedő alatt nagy lángon felfőzzük, majd mérsékelt lángon addig főzzük, amíg a rizs meg nem puhul.

Friss kenyérrel, esetleg tejföllel kínáljuk.

A teljes szabolcsi töltött káposzta receptet itt olvashatod.

Zserbó recept

És végül zárásként egy kis édesség. Habár sütemények terén elég széles a kínálat, az egyik leggyakrabban sütött karácsonyi édességünk a zserbó. Ez az a sütemény, amit még a fiatalabb háziasszonyok is megtanulhattak szüleiktől, így ezt választjuk ki, mint a karácsonyi menüsorunk záró elemét.

Szólj hozzá!

Címkék: karácsonyi receptek karácsonyi menü


A bejegyzés trackback címe:

https://otthonteedes.blog.hu/api/trackback/id/tr638155972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása