HTML

Kapcsolat

borka1113@freemail.hu

Friss topikok

Kövess a Facebook-on!

2015.06.09. 14:49 Berkenye13

Redőnyökkel a nyári meleg ellen

Beköszöntött a nyár, és idén hirtelen lett nagy meleg június elején. A lakásokban már 25°C feletti a hőmérséklet, így sokan árnyékolni kezdenek, hogy minél tovább megőrizzék lakásuk hűvös(ebb) levegőjét a nyári nagy melegben is. Ez persze nem mindig könnyű feladat, és az sem mindegy, hogy milyen eszközökkel indulunk a meleg ellen.

Hőszigeteljünk!

Lakásunk hőszigetelése az egyik legjobban megtérülő befektetés, és külön örülhetünk annak, ha passzív házban lakunk. Mivel ma Magyarországon az emberek többsége még sajnos nem passzív házakban lakik, ezért az árnyékolás illetve a hőszigetelés kérdése sokaknál előtérbe kerül, főleg nyáron. Akár a házunk teljes hőszigetelését végezzük el, akár kisebb lépéseket engedhetünk meg csak magunknak minden évben, tudnunk kell, hogy a hőszigetelés az egyik legjobb beruházás, hiszen megtérülése folyamatos, és mind télen, mind nyáron spórolni fogunk vele.

A meleg legnagyobb része télen a nyílászárókon és a plafonon keresztül távozik, és a nyílászárók felelősek legnagyobb mértékben a nyári meleg levegő beengedéséért is, így tehát hőszigetelt nyílászárók beépítésével járunk a legjobban első lépésként.

Árnyékolás, de milyen?

Tényként kezelhetjük, hogy a nyári melegben árnyékolni szükséges, és sokan sokféle módot találnak a meleg kiszorítására. Az árnyékolás leghatékonyabb módja a redőnyök szerelése, hiszen a redőnyök az ablak felületén kívül fogják meg a meleget, így a redőnyök nélkül beáramló meleg nagy százalékát megfoghatjuk és kint tarthatjuk. Éppen emiatt a legjobbak a redőnyök árnyékolási célra, csakúgy mint a spaletták, zsalugáterek, hiszen a meleg nem érintkezik közvetlenül az ablakfelülettel. Ha más módozatát választjuk az árnyékolásnak, például sötétítő függönyöket, benti rolókat, reluxákat, akkor a meleg bejön az ablakon, így a felmelegedés, a szoba hőmérsékletének emelkedése elkerülhetetlen.

A redőnyök előnyeit egyébként nem csak nyáron, télen is élvezhetjük, hiszen helyesen használva az ablakon távozó hőmennyiség akár felét megfoghatjuk segítségükkel. A helyes használat azt jelenti, hogy napnyugta környékén leeresztjük télen a redőnyöket, és csak reggel világosodás után húzzuk föl őket.

Természetesen redőny és redőny között is van különbség: vannak hatékonyabb és kevésbé hatékony redőnyök. A legolcsóbb kategóriákba tartozó redőnyök nyilvánvalóan „kevesebbet tudnak”, mint a magasabb árfekvésű alumínium redőnyök, melyek pontosabban illeszkednek, így több hőt tartanak bent (télen) és kevesebbet engednek be (nyáron). Közel tökéletes hőszigetelést csak akkor érhetünk el, ha teljesen leeresztjük őket, és a záróélek kialakítása is pontos, tökéletesen zár.

Az ablakok és a redőny felülete között kialakuló légréteg hőpajzsként funkcionál, mely nem engedi a hőt akadálytalanul távozni. Különböző felmérések születtek a redőnyök hőszigetelési képességeire vonatkozóan, melyek egyértelműen azt mutatták ki, hogy még a legrosszabb redőnyök is jelentős hőszigetelési képességgel bírnak, így ne habozzunk sokáig, ha redőnyszerelésen gondolkozunk, hiszen itt a kánikula, és a redőnyök hatását már az első napokban érezni fogjuk lakásunk hőmérsékletén.

 

Szólj hozzá!

Címkék: redőny hőszigetelés


A bejegyzés trackback címe:

https://otthonteedes.blog.hu/api/trackback/id/tr727529150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása