HTML

Kapcsolat

borka1113@freemail.hu

Friss topikok

Kövess a Facebook-on!

Címkék

Alföld (1) autógumi újrahasznosítás (1) a kezdetek (1) beltéri ajtók cseréje (1) biokertészkedés (1) bútorfestés (1) családon belüli erőszak (1) csótány (1) dekorálás (1) digitális nyomda (1) Élőfalu (1) építészeti hagyományok (1) erkélykertészet (1) fatüzelés (1) finn tömegkályha (1) fürdőszoba (1) gyerekszoba (1) gyermek (1) gyermekbántalmazás (1) hagymás növények (1) háromosztatú házak (1) hőszigetelés (1) ingatlanpiac (1) iPhone (1) játék (1) karácsony (1) karácsonyi dekoráció (1) karácsonyi menü (1) karácsonyi receptek (1) karbantartás (1) Kerékpártúra (1) kert (2) kertészkedés (1) konyha (1) konyhabútor (1) lakás (1) lakásfelújítás (1) lakáspiac (1) lakberendezés (10) LED gyertya (1) levendula (1) levendula gyógyhatásai (1) Magfalva (1) magyar konyha (1) magyar térrendezés (2) mai magyar térrendezés (1) mulcsozás (1) nappali (1) nyomdai technológiák (1) ökofalu (1) ökogazdálkodás (1) öltözködés (1) önellátó biogazdálkodás (1) ősz (2) őszi hangulatok (1) ősz a lakásban (1) otthon (1) Paraszt wellnes (1) permakultúra (1) poloska (1) poloskairtás (1) redőny (1) rekreáció (1) shabby chic (1) stílusok (1) színskála (1) talaj pH mérése (1) tapétázás (1) tavasz (1) tavaszi kerti munkák (1) tavasz a lakásban (2) tégla (1) testi sértés (1) Tihany (1) Tihanyi Levendulárium (1) veteményes (1) világítás (1) virágoskert (1) vízszerelő (1) zöldségeskert (2) Címkefelhő

2016.04.26. 15:45 Berkenye13

Duguláselhárítás házilag

A háztartásokban fellépő egyik leggyakoribb probléma a dugulás, mely szerencsére házilag is megszüntethető, és még nagy szakértelem sem szükséges hozzá. Mielőtt a telefonhoz nyúlnánk, próbáljuk meg az alábbi praktikákat!

A dugulás okai

A rendszeresen visszatérő dugulást a lefolyóba kerülő szennyeződések okozzák. A konyhában a csövekre rakódott zsír idővel beszűkíti a csövek belsejét, és a lefolyóba kerülő ételmaradékok is okozhatnak dugulást. A fürdőszobában a dugulás leggyakoribb okozói a hajszálak, a fogkrém- és szappanmaradványok és a vízkő. A nagyobb szennyeződések lefolyóba jutását megakadályozhatjuk műanyag szűrők behelyezésével, ám még ezek ellenére is előfordul időnként dugulás, amelytől meg kell szabadulnunk.

Jobb megelőzni!

Mint mindent, a dugulást is jobb megelőzni, mint eltávolítani, ezért a már említett szűrők használata mellett megelőzésként használjunk szódabikarbónát a lefolyókban. Ez a szer akkor is segít, ha még csak kisebb dugulással állunk szemben, például lassabban folyik le a víz a lefolyónál. A dugulás megelőzésére és eltávolítására forraljunk fel kb. két liter vizet, ebbe tegyünk 5 evőkanálnyi szódabikarbónát, és ezt a keveréket öntsük bele az eldugult lefolyóba. Ezt a műveletet elég havi egyszer megismételnünk, így teljesen mentesülhetünk a kialakuló dugulástól.

Komolyabb dugulások megszüntetése

Ha komolyabb, makacsabb dugulással kell szembenéznünk, akkor egy erősebb szerre lesz szükségünk. Ilyen az ecet és szódabikarbóna együttese, mely a legeredményesebb házilagos dugulás elleni szernek mondható, és a csövekre valamint a berendezésekre nézve sem túl drasztikus. Ehhez önts a lefolyóba kb. 1 dl szódabikarbónát, majd önts rá egy pohár ecetet. A keverék ekkor intenzíven habozni kezd, és amikor a habzás alábbhagy, önts forró vizet a lefolyóba. A szódabikarbóna helyettesíthető sütőporral is, ám mivel ez gyengébb hatású, így dupla adagot alkalmazzunk belőle.

A szódabikarbónát nem csak sütőporral helyettesíthetjük, hanem konyhasóval is, hogy eltávolítsuk a dugulást, az eljárás az előbbihez teljesen hasonlóan zajlik, ám konyhasó alkalmazása esetén 1 dl sóhoz két pohár ecetet adagoljunk. Ha még makacsabb szennyeződésekkel van dolgunk, akkor ezek feloldására alkalmazzunk trisót vagy bóraxot. A trisót hagyjuk egy egész éjszakán át a lefolyóban, és csak reggel öntsünk rá forró vizet.  A bórax esetében ugyanúgy kell eljárnunk, mintha szódabikarbónát alkalmaznánk: 1 decinyi a lefolyóba, majd 2 pohárnyi forró víz. Ha ezt a keveréket 15 percig hatni hagyjuk, megszüntethető vele a dugulás.

Ha a fenti műveletek egyikével sem értünk el eredményt, akkor nincs más hátra, mint a szifonok szétszedése és mechanikus kitisztítása. Ezt néhány egyszerű lépésben megtehetjük, a WC dugulásánál pedig hasznos lehet, ha tartunk otthon WC-pumpát. A WC dugulása esetén is alkalmazhatjuk a fent leírt szereket, de ott mindenképpen nagyobb mennyiségeket alkalmazzunk mindegyikből.

Ha a fentiek egyike sem segíteni, akkor nincs más hátra, duguláselhárítást kell kérnünk olyan szakemberektől, akik a dugulást profi módon tudják elhárítani.

Szólj hozzá!


2016.04.06. 11:10 Berkenye13

A leggyakrabban alkalmazott nyomdai eljárások és a fejlesztések irányai

Ma már igen messze vagyunk attól az időtől, amikor fadúcok segítségével sokszorosították a könyveket, és sok időnek kellett eltelnie, mire a mai modern technikák bevezetésre kerültek, de a folyamatos fejlesztések még messzire mutatnak az alkalmazott technológiák terén.

Mint tudjuk, a nyomda alapfeladata a sokszorosítás, melynek évszázadokra visszanyúló múltja és különböző technikái vannak. Legyen az könyv, újság, névjegykártya, szórólap, prospektus vagy katalógus, a cél a minél gazdaságosabban előállított sokszorosított példányok. A mai modern technológiák ugyan lehetővé teszik, hogy digitális nyomtatás alkalmazásával akár kisebb példányszámú végtermékek előállítása is gazdaságos legyen, alapvetően a nyomdaipar nem az egypéldányos megrendelésekre épül.

Nyomdai eljárások napjainkban

Napjainkban egyre nagyobb szerepet tölt be életünkben az elektronikus média, és ahogy növekszik ennek szerepe, úgy csökken a nyomtatott média jelentősége és aránya az összmédiához képest. Jól mutatja ezt az az adat, mely szerint 1995-ben a piac csupán 30%-át tette ki az elektronikus média, addig 2010-ben már 50%-át, miközben a piac is óriásivá dagadt. Egyes elemzések úgy számolnak, hogy az elektronikus média 9%-kal nő évente, a nyomtatott média pedig 3%-kal, miközben az arányok átalakulnak.

A manapság alkalmazott nyomdai eljárások mindegyikének az a célja, hogy igényes, pontos végtermék készüljön el példányszámtól függetlenül. Igen fontos a gazdaságosság, mivel a nyomda nagy papíríveket használ, nem mindegy, hogyan rendeződik el a végtermék, hiszen így a költségek is kevesebbek és a hulladék sem nagy.

A nyomdai technológiákat tekintve ma megkülönböztetünk magasnyomtatással, mélynyomtatással, szitanyomtatással, ofszet nyomtatással, elektrosztatikus nyomtatással és digitális nyomtatással készülő technológiákat. A legelterjedtebb eljárások közé az ofszet és digitális nyomtatási technológiák tartoznak, és úgy látszik, a két technológia egyre inkább szétválik. Ma hazánkban a nyomdák többsége kis és középvállalkozások kezében van, akiknek a legtöbbje egy-egy területre specializálódik, hogy a hatalmas versenyben rentábilis maradjon.  Emiatt állandósulni látszik az a tendencia, hogy a kisebb cégek a digitális technológiát részesítik előnyben, míg a nagyobb nyomdák ofszet technológiával dolgoznak. A jövőben ugyanez a tendencia látszik folytatódni: a kisebb nyomdáknál nő a digitális technika alkalmazása, míg a nagyobbak kizárólag az ofszet technológiát alkalmazzák majd, vagyis kettészakad az iparág. Egyes jóslatok szerint a digitális nyomtatás piacán óriási növekedés várható, mint ahogy a korábbi években 6 év alatt majdnem a duplájára növekedett a piaca világszerte.

A kisebb szolgáltatók számára tehát ez az út látszik jövedelmezőnek a jövőben is, kiegészítve azzal, hogy természetesen azok fedik le a teljes piacot, akik mindkét technológiát tudják egyidejűleg alkalmazni. A kisebbek számára a megrendelőkhöz való közelkerülés elengedhetetlen, tehát például az internetes megrendelés (feltöltés) lehetősége, az ügyfelekkel való folyamatos kommunikáció, kapcsolattartás.

 

Szólj hozzá!

Címkék: digitális nyomda nyomdai technológiák


2016.03.07. 15:17 Berkenye13

Fürdőszoba és ami „mögötte” van…

A fürdőszoba – ha zavartalanul és hibátlanul működik – egy elsősorban funkcionális célokat szolgáló helyiség, mely sokáig szolgál bennünket anélkül, hogy anyagi ráfordítást igényelne. Előfordulnak azonban olyan meghibásodások, melyek nem orvosolhatók egyszerűen és akár bontáshoz, teljes felújításhoz vezethetnek. Hogy ezt elkerüljük, nem árt bizonyos időközönként felülvizsgálni a fürdőszobai szerelvényeket.

Vízmelegítés bojlerrel

A fürdőszobai víz felmelegítése a legtöbb helyen bojlerrel történik, mely lehet elektromos vagy gázfűtésű. Mindkét típusból létezik átfolyós rendszerű és zárt rendszerben működő vízmelegítők. Az előbbiek a kisebb melegvíz ellátottságra lettek kitalálva, mint például a mosogatás. A nagyobbakkal kielégíthető a családi házak teljes melegvíz-szükséglete, négy vagy többfős család esetén is. Mivel a bojlerek állandóan használatban vannak, ezért időszakonként karbantartást igényelnek, amit elvégezhetünk saját kezűleg, vagy hívhatunk vízszerelőt, aki sokkal járatosabb a feladat elvégzésében.

Az időszakos karbantartás két legfontosabb feladata a vízkőtelenítés és az aktív anód cseréje, az általános tisztítást pedig elegendő kétévente elvégezni. Ha így járunk el, és rendszeresen karbantartjuk a bojlerünket, akkor nem csak az élettartama hosszabbodik meg, hanem egyáltalán nem fog kellemetlen meglepetést okozni egy hirtelen meghibásodással.

További kellemetlenségek a fürdőben

A bojler meghibásodása mellett a fürdőszobában számolnunk kell más lehetséges meghibásodásokkal is, ilyenek például a dugulás, mely az egyik leggyakrabban előforduló probléma, a csőtörés, a WC-tartály meghibásodása és a csöpögő csapok, hogy csak a leggyakoribbakat említsük. A dugulás elhárításában a legtöbbször saját magunk is eredményesek lehetünk, ám ha gyorsabb megoldást szeretnénk, akkor szintén kérhetünk szakszerű segítséget duguláselhárítással foglalkozó szakembertől.  

A csőtöréssel kevesen birkóznak meg egyedül, ha nem flexibilis csövek meghibásodásáról van szó, akkor a probléma olyannyira összetett, hogy bontást igényel, ami a fürdőszoba esetében komplex dolog, tekintve az újraburkolás feladatát is. A flexibilis csövek ellenőrzésére szintén van lehetőségünk, hiszen ezek esetében szemmel látható, ha a rugalmas gumicsövet borító fémszövet kilyukadt vagy rozsdásodik. Ilyenkor a legjobb, ha megelőzzük a teljes kilyukadását, és kicseréljük ezeket a csöveket. Annál is inkább, mivel ezen csövek kilyukadása esetén rövid idő alatt nagy mennyiségű víz lepi el a fürdőszobát, amely távollétünk esetén nagy problémát tud okozni. Ilyen flexibilis csöveket találunk a bojlernél, a mosdókagylónál (hideg- illetve meleg víz bemenet), vagy a WC-tartálynál.

A WC-tartályok többféle módon hibásodhatnak meg, ezt nagyon megelőzni nem tudjuk. Ha már jelentkezett valamilyen probléma, attól függően kell eljárnunk a javításával. A legtöbb esetben csupán szelep vagy tömítés meghibásodásával állunk szemben, melyek laikusként is javíthatók, nem igényelnek túl nagy szakértelmet. Súlyosabb esetekben előfordulhat, hogy a WC-tartály teljes cseréjére lesz szükség, ilyenkor vízszerelő tud segíteni a tartály cseréjében.

Szólj hozzá!

Címkék: karbantartás fürdőszoba vízszerelő


2016.02.25. 13:45 Berkenye13

Tavasz a kertben és az erkélyen

Az enyhe februári tavasz hatására a hagymás növények hamarabb bújtak elő a földből, mint az idejük előírná, és a melengető napsugarak hatására a növekedésüknek immáron semmi nem szab gátat. A krókuszok és a hóvirágok egytől egyig virágukat bontogatják, de nincs már ettől messze a nárciszok és a jácintok sokasága sem. A tulipánra még várnunk kell egy kicsit, de ha az időjárás felmelegedése a közeljövőben sem torpan meg, akkor a nyiladozó tulipánokkal is hamarosan számolhatunk. 

Az ember ugyan tudja, hogy korai még a tavasz, és ha előbújnak a gyümölcsfák virágai is, azokat egy enyhe fagy is könnyen elviheti, ezzel oda az ezévi termés, ennek ellenére mégis örül a tavasz első hírnökeinek. Ha nincs kertünk, akkor az erkélyen is nyomon követhetjük az évszakok változását, és a természet nyiladozását. Ősszel ültessünk egy virágládába mindenféle hagymás növényt, a ládát helyezzük az erkélyre, tavasszal pedig gyönyörködhetünk az egymás után nyíló virágpompában!

A hagymás növények nem igényelnek különleges gondozást, így egész évben tarthatók az erkélyen is, virágládában vagy cserépben. Arra kell csak ügyelnünk, hogy a fagy érje őket télen, hiszen a fagyhatás elengedhetetlen ahhoz, hogy tavasszal virágokkal örvendeztessenek meg minket. Ne dobjuk hát ki az ajándékba kapott cserepes tavaszi virágokat elvirágzás után, hiszen jövőre éppúgy virágzásra bírhatók, mint idén.

Néhány további tipp az erkély bevirágozására inspirációnak, hogy tavasztól őszig lelkileg is töltődhessünk a virágpompával:

 

Szólj hozzá!

Címkék: tavasz kert hagymás növények erkélykertészet


2016.02.13. 14:00 Berkenye13

Teremtsünk tavaszi hangulatot a lakásban is!

A tél vége felé a legtöbb ember már nagyon várja a tavaszt és vele együtt a jobb időt, bár az idei télre nem panaszkodhatunk, hiszen nem sokáig volt télies az időjárás. A tavaszi hangulatot megteremthetjük közvetlen környezetünkben, a lakásunkban is, így máris úgy fogjuk érezni, hogy már be is köszöntött a legszebb évszak.

Bútorok és egyebek

A tavaszi nagytakarítás még várat magára a hűvös idő miatt, ezt jobb olyankor végezni, amikor anélkül takaríthatjuk az ablakokat, hogy kihűlne az egész lakás, és kitehetjük száradni a szőnyegeket, az ágyneműt, a lakástextileket. Aki festést is tervez idén, annak pedig "egy kalap alatt" megoldódik a tavaszi nagytakarítás gondja is, kár lenne vele külön bajlódni. 

A tavaszi hangulat megteremtésében számos eszköz lehet a segítségünkre. A bútorokat nem egy-két évre vesszük, ám ha elég nagy a lakás, érdemes beszerezni a nagyobbak mellé kisebb bútorokat, komódokat, a BRW bútorok szinte minden bútorcsaládjában találhatunk kiegészítő bútorokat is. Részesítsük előnyben a világos színűeket, hiszen ezek az egész helyiséget világosabbnak mutatják. Ha kárpitos bútoraink is vannak, néhány évente húzassuk át őket, ezzel nem csak tiszták lesznek, hanem a lakásnak is más hangulatot kölcsönözhetnek. Ennek egy olcsóbb változata, ha letakarjuk őket huzattal és ezt cserélgetjük. Így két legyet ütünk egy csapásra: a bútorok eredeti kárpitja is szép marad, a mosható huzatokkal pedig mindig tisztán tarthatjuk őket.

A falak színei sokat dobnak a lakások hangulatán, minél világosabb színű falat választunk, annál világosabb lesz a lakásunk is. Ennek ellenére sokan nem szeretik a fehér falakat, enyhe pasztellszínekkel fokozhatjuk a tavaszi hangulatot. A ma oly divatos tapéták segítségével egy-egy falat vagy falrészletet ki is hangsúlyozhatunk, így még egyedibbé tehetjük az összképet.

A fények és a textilek

A szellősség látszatát, mely a tavaszra is jellemző, úgy érhetjük el, ha nem zsúfoljuk túl a lakásunk helyiségeit, és nem hagyunk elöl lomokat. A kevesebb ebben az esetben is több: legyen inkább kevesebb bútor és kiegészítő, ám minden tárgynak legyen helye! 

A lámpák, kiegészítő fények elhelyezésével is sokat játszhatunk: érjük el, hogy minél világosabb legyen a lakásban, még akkor is, ha mesterséges fényeket kell használnunk. Ma már számos lehetőség közül válogathatunk, és a több fény jó hatással lesz a közérzetünkre is.

A tavaszi hangulatot a leglátványosabban a lakástextilek alkalmazásával érhetjük el: egy szellősen libbenő tavaszi virágmintás függöny, tavaszi színárnyalatú sötétítő, ágytakaró virágos párnákkal és máris egy tavaszi mezőn fogjuk érezni magunkat. A tavaszi virágok illatát cserepekbe ültetett hagymásokkal biztosíthatjuk, helyezzük el ezeket a lakás különböző pontjain.

(A képek forrása a Pinterest)

Szólj hozzá!

Címkék: tavasz a lakásban


2015.12.23. 09:24 Berkenye13

Csak Budapesten robban a lakáspiac, a vidék meghal

Nap, mint nap hallom a televízióban a győzelmi jelentéseket, hogy mennyire meglódult a hazai ingatlanpiac, és közben látom idehaza a 20 éve eladó házakat.

Olyan ez, mint a havazás. Ebben az országban csak akkor történik valami, ha Budapesten történik. A vidék nem éri el az (online) média ingerküszöbét sem. Csináltam egy kis kutatást, lássuk mi a helyzet valójában!

Kezdjük a fővárossal!

Elismerem, a médiának igaza van Budapesten valóban kilőttek a lakásárak. Ha az összes lakóingatlant nézzük, a tavalyi mélyponthoz képest az átlagos négyzetméterárak százezer forinttal emelkedtek. Ez valóban igen jelentős és a mostani árak már szinte elérik a válság előtti szintet. Az ingatlannet statisztikai oldalán találtam rengeteg adatot, így az alábbi kép tőlük való:

Azért érdemes azt megemlíteni, hogy ez a nagy ugrás inkább csak a lakásokra igaz, bár tény, hogy a családi házaknál is elég egyértelmű árnövekedés észlelhető, tehát valóban nő a kereslet. De nézzük meg mi a helyzet vidéken!

Vidéken katasztrofális a helyzet

Nézzük meg a perifériákat először. Békés megyében a mélypont valahol 2014 nyarán volt, ahogy az országban másutt is. Ekkor egy lakóingatlan ára 100 ezer Ft volt négyzetméterenként (ne feledjük, Budapesten csak a növekedés volt ennyi!).

 Most a nagy ingatlan-árrobanás során ez ideiglenesen felkúszott 110 ezer, de az ősz beköszöntével ismét csak csökkenés észlelhető, az árak most valahol 105 ezer Ft körül van. A válság előtti szint 200 ezer volt, tehát szó sincs arról, hogy megközelítenénk a válság előtti szintet itt vidéken. A valóság inkább az, hogy a pesti hírek hallatán elkezdtek emelkedni egy kicsit itt is az árak, aztán lassan visszatérünk a realításokhoz. Minimális kereslet, és az árak a padlón.

Érdemes külön megnézni a gyulai eladó lakások árait is. Elméletileg Gyula Békés megye egyik legfejlettebb térsége, ahol virágzik a turizmus is. Ennek ellenére a gyulai ingatlanok átlagos árai a mélypontot jelentő 140 ezerről 150 ezerre emelkedtek csupán. A válság előtt nem volt ritka a 250 ezer forintos átlagos értékesítési ár sem.  Az ingatlanpiac tehát Gyulán sem akar beindulni.

Mindig van lejjebb

És persze mindig van lejjebb, a statisztikában találunk olyan teljes megyéket, ahol az ár nemhogy emelkedne, éppen ellenkezőleg tovább csökken. Nógrád megyében a nagy hype 1-2 ezer forinttal emelkedtek az árak, aztán az emberek rájöttek, hogy ez nem Budapest, és azóta szépen ereszkednek tovább az ingatlanárak. Nagyjából ugyan ez a helyzet Tolna megyében, Szabolcs-Szatmárban, és lehet sorolni tovább a perifériális megyéket. az egyetlen igazi kivétel Győr-Sopron, de ház az már félig Ausztria, innen a keleti végekből nézve…

Város falu

Az adatok azért is tragikusak, mert még a keleti megyékben is észlelhető, hogy a nagyvárosokban valóban van egy kis előrelépés, elsősorban a lakások iránti keresletek terén. Gondoljunk csak bele, ezek a keleti nagyvárosok az egész megye statisztikáit felhúzzák, ami így is sokszor csak stagnálásra képes. Mondhatnánk azt is kozmetikázza a jelentéseket. A valóság az, hogy a szegényebb megyékben a megyeszékhelyek lakáspiacát leszámítva tovább tart a mélyrepülés.

Szó sincs ingatlanpiaci fordulatról. Lehet, hogy Budapesten és Győrben más a helyzet, de ezek a kivételek. A szabály, amit 7 millió ember megtapasztal az az ingatlanpiac további zsugorodása, és az eladhatatlan családi házak.

A munkanélküliség, a kivándorlás, a gyermekek hiánya és ebből fakadóan az ingatlanpiac pangása a magyar vidék valósága. Sajnos. És ezt most őszintén mondom. A sok hír picit elhitette a vidékiekkel, hogy talán lesz változás, de a késő őszi, téli adatok már inkább a hanyatlást mutatják. Amikor a virtuális valóság találkozott a vidéki rögvalósággal.

Én bízom benne, hogy a szocpol, és most a lakásépítés áfájának csökkentése elindít valami. De azt gondolom a lakáspiac pangása, itt vidéken csak tünet. Tünete egy sokkalta mélyebb válságnak, aminek elhárítására alig látok esélyt, mert a legjobb szándék, a legnagyobb tudás mellett is legalább két generációnyi idő igényelne.

Addig maradnak az eladó táblák a vidéki porták falán, amit lassan fakóra koptat az idő.

Szólj hozzá!

Címkék: ingatlanpiac lakáspiac