HTML

Kapcsolat

borka1113@freemail.hu

Friss topikok

Kövess a Facebook-on!

2016.04.26. 15:45 Berkenye13

Duguláselhárítás házilag

A háztartásokban fellépő egyik leggyakoribb probléma a dugulás, mely szerencsére házilag is megszüntethető, és még nagy szakértelem sem szükséges hozzá. Mielőtt a telefonhoz nyúlnánk, próbáljuk meg az alábbi praktikákat!

A dugulás okai

A rendszeresen visszatérő dugulást a lefolyóba kerülő szennyeződések okozzák. A konyhában a csövekre rakódott zsír idővel beszűkíti a csövek belsejét, és a lefolyóba kerülő ételmaradékok is okozhatnak dugulást. A fürdőszobában a dugulás leggyakoribb okozói a hajszálak, a fogkrém- és szappanmaradványok és a vízkő. A nagyobb szennyeződések lefolyóba jutását megakadályozhatjuk műanyag szűrők behelyezésével, ám még ezek ellenére is előfordul időnként dugulás, amelytől meg kell szabadulnunk.

Jobb megelőzni!

Mint mindent, a dugulást is jobb megelőzni, mint eltávolítani, ezért a már említett szűrők használata mellett megelőzésként használjunk szódabikarbónát a lefolyókban. Ez a szer akkor is segít, ha még csak kisebb dugulással állunk szemben, például lassabban folyik le a víz a lefolyónál. A dugulás megelőzésére és eltávolítására forraljunk fel kb. két liter vizet, ebbe tegyünk 5 evőkanálnyi szódabikarbónát, és ezt a keveréket öntsük bele az eldugult lefolyóba. Ezt a műveletet elég havi egyszer megismételnünk, így teljesen mentesülhetünk a kialakuló dugulástól.

Komolyabb dugulások megszüntetése

Ha komolyabb, makacsabb dugulással kell szembenéznünk, akkor egy erősebb szerre lesz szükségünk. Ilyen az ecet és szódabikarbóna együttese, mely a legeredményesebb házilagos dugulás elleni szernek mondható, és a csövekre valamint a berendezésekre nézve sem túl drasztikus. Ehhez önts a lefolyóba kb. 1 dl szódabikarbónát, majd önts rá egy pohár ecetet. A keverék ekkor intenzíven habozni kezd, és amikor a habzás alábbhagy, önts forró vizet a lefolyóba. A szódabikarbóna helyettesíthető sütőporral is, ám mivel ez gyengébb hatású, így dupla adagot alkalmazzunk belőle.

A szódabikarbónát nem csak sütőporral helyettesíthetjük, hanem konyhasóval is, hogy eltávolítsuk a dugulást, az eljárás az előbbihez teljesen hasonlóan zajlik, ám konyhasó alkalmazása esetén 1 dl sóhoz két pohár ecetet adagoljunk. Ha még makacsabb szennyeződésekkel van dolgunk, akkor ezek feloldására alkalmazzunk trisót vagy bóraxot. A trisót hagyjuk egy egész éjszakán át a lefolyóban, és csak reggel öntsünk rá forró vizet.  A bórax esetében ugyanúgy kell eljárnunk, mintha szódabikarbónát alkalmaznánk: 1 decinyi a lefolyóba, majd 2 pohárnyi forró víz. Ha ezt a keveréket 15 percig hatni hagyjuk, megszüntethető vele a dugulás.

Ha a fenti műveletek egyikével sem értünk el eredményt, akkor nincs más hátra, mint a szifonok szétszedése és mechanikus kitisztítása. Ezt néhány egyszerű lépésben megtehetjük, a WC dugulásánál pedig hasznos lehet, ha tartunk otthon WC-pumpát. A WC dugulása esetén is alkalmazhatjuk a fent leírt szereket, de ott mindenképpen nagyobb mennyiségeket alkalmazzunk mindegyikből.

Ha a fentiek egyike sem segíteni, akkor nincs más hátra, duguláselhárítást kell kérnünk olyan szakemberektől, akik a dugulást profi módon tudják elhárítani.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://otthonteedes.blog.hu/api/trackback/id/tr138664980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása