HTML

Kapcsolat

borka1113@freemail.hu

Friss topikok

Kövess a Facebook-on!

2016.04.06. 11:10 Berkenye13

A leggyakrabban alkalmazott nyomdai eljárások és a fejlesztések irányai

Ma már igen messze vagyunk attól az időtől, amikor fadúcok segítségével sokszorosították a könyveket, és sok időnek kellett eltelnie, mire a mai modern technikák bevezetésre kerültek, de a folyamatos fejlesztések még messzire mutatnak az alkalmazott technológiák terén.

Mint tudjuk, a nyomda alapfeladata a sokszorosítás, melynek évszázadokra visszanyúló múltja és különböző technikái vannak. Legyen az könyv, újság, névjegykártya, szórólap, prospektus vagy katalógus, a cél a minél gazdaságosabban előállított sokszorosított példányok. A mai modern technológiák ugyan lehetővé teszik, hogy digitális nyomtatás alkalmazásával akár kisebb példányszámú végtermékek előállítása is gazdaságos legyen, alapvetően a nyomdaipar nem az egypéldányos megrendelésekre épül.

Nyomdai eljárások napjainkban

Napjainkban egyre nagyobb szerepet tölt be életünkben az elektronikus média, és ahogy növekszik ennek szerepe, úgy csökken a nyomtatott média jelentősége és aránya az összmédiához képest. Jól mutatja ezt az az adat, mely szerint 1995-ben a piac csupán 30%-át tette ki az elektronikus média, addig 2010-ben már 50%-át, miközben a piac is óriásivá dagadt. Egyes elemzések úgy számolnak, hogy az elektronikus média 9%-kal nő évente, a nyomtatott média pedig 3%-kal, miközben az arányok átalakulnak.

A manapság alkalmazott nyomdai eljárások mindegyikének az a célja, hogy igényes, pontos végtermék készüljön el példányszámtól függetlenül. Igen fontos a gazdaságosság, mivel a nyomda nagy papíríveket használ, nem mindegy, hogyan rendeződik el a végtermék, hiszen így a költségek is kevesebbek és a hulladék sem nagy.

A nyomdai technológiákat tekintve ma megkülönböztetünk magasnyomtatással, mélynyomtatással, szitanyomtatással, ofszet nyomtatással, elektrosztatikus nyomtatással és digitális nyomtatással készülő technológiákat. A legelterjedtebb eljárások közé az ofszet és digitális nyomtatási technológiák tartoznak, és úgy látszik, a két technológia egyre inkább szétválik. Ma hazánkban a nyomdák többsége kis és középvállalkozások kezében van, akiknek a legtöbbje egy-egy területre specializálódik, hogy a hatalmas versenyben rentábilis maradjon.  Emiatt állandósulni látszik az a tendencia, hogy a kisebb cégek a digitális technológiát részesítik előnyben, míg a nagyobb nyomdák ofszet technológiával dolgoznak. A jövőben ugyanez a tendencia látszik folytatódni: a kisebb nyomdáknál nő a digitális technika alkalmazása, míg a nagyobbak kizárólag az ofszet technológiát alkalmazzák majd, vagyis kettészakad az iparág. Egyes jóslatok szerint a digitális nyomtatás piacán óriási növekedés várható, mint ahogy a korábbi években 6 év alatt majdnem a duplájára növekedett a piaca világszerte.

A kisebb szolgáltatók számára tehát ez az út látszik jövedelmezőnek a jövőben is, kiegészítve azzal, hogy természetesen azok fedik le a teljes piacot, akik mindkét technológiát tudják egyidejűleg alkalmazni. A kisebbek számára a megrendelőkhöz való közelkerülés elengedhetetlen, tehát például az internetes megrendelés (feltöltés) lehetősége, az ügyfelekkel való folyamatos kommunikáció, kapcsolattartás.

 

Szólj hozzá!

Címkék: digitális nyomda nyomdai technológiák


A bejegyzés trackback címe:

https://otthonteedes.blog.hu/api/trackback/id/tr438573090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása