HTML

Kapcsolat

borka1113@freemail.hu

Friss topikok

Kövess a Facebook-on!

2016.03.07. 15:17 Berkenye13

Fürdőszoba és ami „mögötte” van…

A fürdőszoba – ha zavartalanul és hibátlanul működik – egy elsősorban funkcionális célokat szolgáló helyiség, mely sokáig szolgál bennünket anélkül, hogy anyagi ráfordítást igényelne. Előfordulnak azonban olyan meghibásodások, melyek nem orvosolhatók egyszerűen és akár bontáshoz, teljes felújításhoz vezethetnek. Hogy ezt elkerüljük, nem árt bizonyos időközönként felülvizsgálni a fürdőszobai szerelvényeket.

Vízmelegítés bojlerrel

A fürdőszobai víz felmelegítése a legtöbb helyen bojlerrel történik, mely lehet elektromos vagy gázfűtésű. Mindkét típusból létezik átfolyós rendszerű és zárt rendszerben működő vízmelegítők. Az előbbiek a kisebb melegvíz ellátottságra lettek kitalálva, mint például a mosogatás. A nagyobbakkal kielégíthető a családi házak teljes melegvíz-szükséglete, négy vagy többfős család esetén is. Mivel a bojlerek állandóan használatban vannak, ezért időszakonként karbantartást igényelnek, amit elvégezhetünk saját kezűleg, vagy hívhatunk vízszerelőt, aki sokkal járatosabb a feladat elvégzésében.

Az időszakos karbantartás két legfontosabb feladata a vízkőtelenítés és az aktív anód cseréje, az általános tisztítást pedig elegendő kétévente elvégezni. Ha így járunk el, és rendszeresen karbantartjuk a bojlerünket, akkor nem csak az élettartama hosszabbodik meg, hanem egyáltalán nem fog kellemetlen meglepetést okozni egy hirtelen meghibásodással.

További kellemetlenségek a fürdőben

A bojler meghibásodása mellett a fürdőszobában számolnunk kell más lehetséges meghibásodásokkal is, ilyenek például a dugulás, mely az egyik leggyakrabban előforduló probléma, a csőtörés, a WC-tartály meghibásodása és a csöpögő csapok, hogy csak a leggyakoribbakat említsük. A dugulás elhárításában a legtöbbször saját magunk is eredményesek lehetünk, ám ha gyorsabb megoldást szeretnénk, akkor szintén kérhetünk szakszerű segítséget duguláselhárítással foglalkozó szakembertől.  

A csőtöréssel kevesen birkóznak meg egyedül, ha nem flexibilis csövek meghibásodásáról van szó, akkor a probléma olyannyira összetett, hogy bontást igényel, ami a fürdőszoba esetében komplex dolog, tekintve az újraburkolás feladatát is. A flexibilis csövek ellenőrzésére szintén van lehetőségünk, hiszen ezek esetében szemmel látható, ha a rugalmas gumicsövet borító fémszövet kilyukadt vagy rozsdásodik. Ilyenkor a legjobb, ha megelőzzük a teljes kilyukadását, és kicseréljük ezeket a csöveket. Annál is inkább, mivel ezen csövek kilyukadása esetén rövid idő alatt nagy mennyiségű víz lepi el a fürdőszobát, amely távollétünk esetén nagy problémát tud okozni. Ilyen flexibilis csöveket találunk a bojlernél, a mosdókagylónál (hideg- illetve meleg víz bemenet), vagy a WC-tartálynál.

A WC-tartályok többféle módon hibásodhatnak meg, ezt nagyon megelőzni nem tudjuk. Ha már jelentkezett valamilyen probléma, attól függően kell eljárnunk a javításával. A legtöbb esetben csupán szelep vagy tömítés meghibásodásával állunk szemben, melyek laikusként is javíthatók, nem igényelnek túl nagy szakértelmet. Súlyosabb esetekben előfordulhat, hogy a WC-tartály teljes cseréjére lesz szükség, ilyenkor vízszerelő tud segíteni a tartály cseréjében.

Szólj hozzá!

Címkék: karbantartás fürdőszoba vízszerelő


A bejegyzés trackback címe:

https://otthonteedes.blog.hu/api/trackback/id/tr858451682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása