HTML

Kapcsolat

borka1113@freemail.hu

Friss topikok

Kövess a Facebook-on!

2015.12.23. 09:24 Berkenye13

Csak Budapesten robban a lakáspiac, a vidék meghal

Nap, mint nap hallom a televízióban a győzelmi jelentéseket, hogy mennyire meglódult a hazai ingatlanpiac, és közben látom idehaza a 20 éve eladó házakat.

Olyan ez, mint a havazás. Ebben az országban csak akkor történik valami, ha Budapesten történik. A vidék nem éri el az (online) média ingerküszöbét sem. Csináltam egy kis kutatást, lássuk mi a helyzet valójában!

Kezdjük a fővárossal!

Elismerem, a médiának igaza van Budapesten valóban kilőttek a lakásárak. Ha az összes lakóingatlant nézzük, a tavalyi mélyponthoz képest az átlagos négyzetméterárak százezer forinttal emelkedtek. Ez valóban igen jelentős és a mostani árak már szinte elérik a válság előtti szintet. Az ingatlannet statisztikai oldalán találtam rengeteg adatot, így az alábbi kép tőlük való:

Azért érdemes azt megemlíteni, hogy ez a nagy ugrás inkább csak a lakásokra igaz, bár tény, hogy a családi házaknál is elég egyértelmű árnövekedés észlelhető, tehát valóban nő a kereslet. De nézzük meg mi a helyzet vidéken!

Vidéken katasztrofális a helyzet

Nézzük meg a perifériákat először. Békés megyében a mélypont valahol 2014 nyarán volt, ahogy az országban másutt is. Ekkor egy lakóingatlan ára 100 ezer Ft volt négyzetméterenként (ne feledjük, Budapesten csak a növekedés volt ennyi!).

 Most a nagy ingatlan-árrobanás során ez ideiglenesen felkúszott 110 ezer, de az ősz beköszöntével ismét csak csökkenés észlelhető, az árak most valahol 105 ezer Ft körül van. A válság előtti szint 200 ezer volt, tehát szó sincs arról, hogy megközelítenénk a válság előtti szintet itt vidéken. A valóság inkább az, hogy a pesti hírek hallatán elkezdtek emelkedni egy kicsit itt is az árak, aztán lassan visszatérünk a realításokhoz. Minimális kereslet, és az árak a padlón.

Érdemes külön megnézni a gyulai eladó lakások árait is. Elméletileg Gyula Békés megye egyik legfejlettebb térsége, ahol virágzik a turizmus is. Ennek ellenére a gyulai ingatlanok átlagos árai a mélypontot jelentő 140 ezerről 150 ezerre emelkedtek csupán. A válság előtt nem volt ritka a 250 ezer forintos átlagos értékesítési ár sem.  Az ingatlanpiac tehát Gyulán sem akar beindulni.

Mindig van lejjebb

És persze mindig van lejjebb, a statisztikában találunk olyan teljes megyéket, ahol az ár nemhogy emelkedne, éppen ellenkezőleg tovább csökken. Nógrád megyében a nagy hype 1-2 ezer forinttal emelkedtek az árak, aztán az emberek rájöttek, hogy ez nem Budapest, és azóta szépen ereszkednek tovább az ingatlanárak. Nagyjából ugyan ez a helyzet Tolna megyében, Szabolcs-Szatmárban, és lehet sorolni tovább a perifériális megyéket. az egyetlen igazi kivétel Győr-Sopron, de ház az már félig Ausztria, innen a keleti végekből nézve…

Város falu

Az adatok azért is tragikusak, mert még a keleti megyékben is észlelhető, hogy a nagyvárosokban valóban van egy kis előrelépés, elsősorban a lakások iránti keresletek terén. Gondoljunk csak bele, ezek a keleti nagyvárosok az egész megye statisztikáit felhúzzák, ami így is sokszor csak stagnálásra képes. Mondhatnánk azt is kozmetikázza a jelentéseket. A valóság az, hogy a szegényebb megyékben a megyeszékhelyek lakáspiacát leszámítva tovább tart a mélyrepülés.

Szó sincs ingatlanpiaci fordulatról. Lehet, hogy Budapesten és Győrben más a helyzet, de ezek a kivételek. A szabály, amit 7 millió ember megtapasztal az az ingatlanpiac további zsugorodása, és az eladhatatlan családi házak.

A munkanélküliség, a kivándorlás, a gyermekek hiánya és ebből fakadóan az ingatlanpiac pangása a magyar vidék valósága. Sajnos. És ezt most őszintén mondom. A sok hír picit elhitette a vidékiekkel, hogy talán lesz változás, de a késő őszi, téli adatok már inkább a hanyatlást mutatják. Amikor a virtuális valóság találkozott a vidéki rögvalósággal.

Én bízom benne, hogy a szocpol, és most a lakásépítés áfájának csökkentése elindít valami. De azt gondolom a lakáspiac pangása, itt vidéken csak tünet. Tünete egy sokkalta mélyebb válságnak, aminek elhárítására alig látok esélyt, mert a legjobb szándék, a legnagyobb tudás mellett is legalább két generációnyi idő igényelne.

Addig maradnak az eladó táblák a vidéki porták falán, amit lassan fakóra koptat az idő.

Szólj hozzá!

Címkék: ingatlanpiac lakáspiac


A bejegyzés trackback címe:

https://otthonteedes.blog.hu/api/trackback/id/tr448178988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása